Pesten

Gouden tips

  • Als je iemand ziet die gepest wordt, haal snel een volwassene erbij, of kom zelf op voor het slachtoffer!
  • Word je zelf gepest? Praat erover!
  • Als school niets doet aan het probleem, vraag je ouders om school te bellen. Of neem contact met ons op.
  • Als iemand je pest, pest zelf niet terug. Zo wordt het alleen maar erger.

Pesten of plagen?

Er is een groot verschil tussen pesten en plagen. Plagen is onschuldig, pesten is erg gemeen. Pesten zorgt ervoor dat je bang wordt en dat je je erg onzeker gaat voelen. Veel kinderen die uitgescholden, geduwd, vernederd en getreiterd worden, durven zelfs het verhaal niet meer te vertellen. Je schaamt je.

Als jij gepest wordt, kun jij daar niks aan doen. Pesters zijn heel goed in het bedenken van hun pesterijen en denken dat volwassenen er niet achter zullen komen. Zelfs veel leraren hebben het niet door als er in een klas gepest wordt. Naast in je gezicht (direct) pesten, is er ook een ander soort pesten: indirect pesten. Zoals bijvoorbeeld als je nooit uitgenodigd wordt voor feestjes, niet mee mag doen met een spelletje op het schoolplein of wanneer andere kinderen expres doen alsof je er niet bent.

Pesten maakt je erg onzeker. Hoe langer het pesten duurt, hoe erger het wordt.

Internetpesten (Cyberpesten)

Pesten op internet wordt cyberpesten genoemd. Cyberpesten gebeurt bijvoorbeeld op Instagram, Twitter, Youtube of Facebook. Maar ook via de e-mail. De pester stuurt vervelende (chat)berichten naar het slachtoffer. Alleen maar om de ander pijn te doen.

Pesten via het internet gaat meestal makkelijker, je praat sneller. De drempel ligt lager. Dit komt omdat de pester dan niet recht in het gezicht kan kijken van de persoon tegen wie hij/zij het zegt. Ze voelen dat dan niet zoals de pester dat voelt. Wat het meest gebeurt, is dat er een foto van bijvoorbeeld jouw Facebook-profiel gekopieerd wordt, en daarna wordt bewerkt met bijvoorbeeld rare teksten, of foto's erbij. Daarna uploaden ze de bewerkte foto/video op Youtube of Facebook.

Zorg er daarom voor dat je niet te veel foto's online plaatst, of beveilig ze voor een beperkte groep mensen die ze mogen zien. Bijvoorbeeld jouw vriendjes of vriendinnetjes op Facebook. Cyberpesten kan opgelost worden door bijvoorbeeld de pester te blokkeren. En als je e-mails krijgt van iemand die je pest, geef er geen antwoord op! Vaak is de lol van het pesten er dan snel af.

Je hebt echter wel kans dat de pester(s) in het echte leven naar je toe komen. Als er sprake is van een strafbaar feit, daarmee bedoelen we dat het van de politie niet mag, kun je er zeker iets tegen doen. Als dit gebeurt, moet je aanwijzingen bewaren, zoals:

  • Data en exacte tijdstippen;
  • E-mailadressen en websites
  • Gebruikersnamen en nickname(s) van de pesters
  • Printscreens (schermafbeeldingen) van e-mails en chats
  • SMS'jes of WhatsApp'jes


Hoe meer bewijs, hoe sneller de dader gevonden kan worden!

Meelopers

Meelopen bij pesten, of meeloper zijn, is nog veel erger dan pesten. Meelopers lopen mee met de pester, om zelf niet gepest te worden. Ze kijken en lachen mee, naar iemand die gepest wordt. Ze doen er niks aan, ze komen niet op voor jou. Ze kijken en doen verder niets. Zorg dat je zelf geen meeloper wordt! Doe er liever iets aan als je ziet dat iemand gepest wordt. Wees niet bang, haal hulp!

Word je gepest?

Gebruik het Stappenplan! Het Stappenplan is dé perfecte manier om een oplossing te zoeken voor jouw vraag over pesten.

Stappenplan

Doneer aan Gepest-Worden

Zonder financiële bijdrages zou Gepest-Worden niet kunnen bestaan. Help ons mee!

Waarom doneren?

©2012 - 2019 Stichting Gepest-Worden Nederland. Alle rechten voorbehouden.